Esittelyssä Älymystö

Älymystö Torture Torstai-klubilla 2009 @ 6. Linja
Älymystö Torture Torstai-klubilla 2009 @ 6. Linja. Kuva: Toni Uuttu

Vuonna 2008 Helsingin City-lehti valitsi Älymystön “Kaupungin parhaaksi meteliksi”. 2002 perustetty Älymystö on noise-, ambient-, industrial- ja trip-hop-tyylisuuntia yhdistelevä helsinkiläis-tamperelainen kokeilevan musiikin yhtye. Vuosien saatossa kokoonpanoon on liittynyt perustajajäsenten Haapanen (koneisto) & Vuorensola (laulu) seuraksi herrat Honkonen (theremin), Paalanen (kitara) ja Eskola (basso), sekä neiti Savisalo (sello).


Älymystö juhlistaa 10-vuotista taivaltaan soittamalla 43. keikkansa Club Infektion lauteilla 28. tammikuuta 2012. Älymystön pitkä taival on vienyt yhtyettä aina kotisuomesta Liettuaan, Venäjälle, Viroon ja Latviaan  asti. Vuosien varrelle mahtuu siis muistoja aina kotimaisista tapahtumista venäläisiin saunoihin ja latvialaisiin industrial-klubeihin.

Älymystön levyt
Yhtye on julkaissut täyspitkänsä Atomgrad (2005) lisäksi EP:t DemonStration 2003 Fall (2003), Ontto Seurakunta (2004) ja 19:38:00 (2009). Kaikki nämä julkaisut ovat joulusta 2011 alkaen ladattavissa ilmaiseksi yhtyeen kotisivuilta.

Älymystö @ DOM Culture Center, Moscow, Russia 2006

Älymystön jäsenet ovat aktiivisia myös muilla median aloilla. Vuorensola tunnetaan parhaiten elokuvaohjaajana Iron Sky ja Star Wreck -projektien takaa. Haapanen tunnetaan noise-tapahtumien mm. Vainohulluus-klubin järjestäjänä ja hänen viimeisin aluevaltauksensa on äänisuunnittelu, josta esimerkkinä Yle Draaman Armi Tulee! Armi Tulee! -kuunnelma. Älymystön jäsenillä on lisäksi useita sivuprojekteja, kuten Paalasen ja Honkosen Radiokatve sekä Paalasen oma sooloprojekti Taphead. Älymystön jäsenet esiintyvät myös satunnaisesti muiden yhtyeiden livekokoonpanoissa. Tästä esimerkkinä Honkosen vierailu Black Metal-yhtye Enochian Cresentin keikalla ja lopulta myös NEF.VI.LIM.-levyllä.

Älymystö Rigassa
Club Depo, Riga, Latvia 2004
Advertisement

One thought on “Esittelyssä Älymystö

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s