Esittelyssä Niko Skorpio

Niko Skorpio
© Satu Karhumaa

Kuuntele Niko Skorpion musiikkia täältä: http://music.nikoskorpio.net/

Niko Skorpio on kuva- ja äänitaiteilija, jolla on pitkä historia kokeellisen ja vaihtoehtoisen musiikin parissa. Viime aikoina hänen musiikkinsa on tiivistynyt jonkinlaiseksi abstract industrial dub -tyyliksi. Musiikin lisäksi Skorpio tekee videotaidetta ja kokeellisia lyhytelokuvia. Teemoiltaan Skorpion taide liikkuu tietoisuuden, teknologian ja tulevaisuuden rajapinnoilla.

http://vimeo.com/74369039

Niko Skorpion muutaman vuoden hiljaiselo julkaisurintamalla päättyi viime vuoden lopulla, kun Some Place Else julkaisi Skorpion uuden Khôra-albumin. Tämän musiikki kulkee monella tapaa vastakarvaan tämän hetken trendeihin nähden. Bassoa ja hitaasti eteneviä rytmejä löytyy, mutta ne viittaavat ennemminkin 1990-luvun industrial-dubiin kuin viime aikojen dubstepiin. Äänen abstraktiot ja kerroksellisuus kaivavat tunnelia tajunnan syvempiin tasoihin. Viitteitä pop-musiikkiinkin löytyy, mutta sopivasti vääristyneenä ja epätavallisessa ympäristössä.

Khôra ei hae ystäviä eikä pyri miellyttämään ketään. Musiikkia ei ole tehty millekään tietylle genrelle tai yleisölle. Khôra ei kilpaile suosiosta eikä ryhdy joukkuepeliin. Luonteeltaan introverttina se keskustelee yksilötasolla, ja vain silloin, kun annat sille sopivasti aikaa ja huomiota. Ei ole tärkeää, ymmärrätkö sen kieltä – olennaista on kontaktin kokeminen.

Julkaisupolitiikka myötäili tätä vetäytymisen teemaa ja albumi oli saatavilla vain tarkasti rajoitetun ajan 23.9.–20.12.2013 sekä fyysisenä että digitaalisena. 1.2.2014 on kuitenkin mahdollisuus kuulla variaatioita näistäkin biiseistä livenä.

NS_photo-by-Lee-Hee-Eun-600x398
© Lee Hee Eun

“To all appearances, the artist acts like a mediumistic being who, from the labyrinth beyond time and space, seeks his way out to a clearing.” (Marcel Duchamp)

“In my writing I am acting as a map maker, an explorer of psychic areas … a cosmonaut of inner space, and I see no point in exploring areas that have already been thoroughly surveyed.” (William S. Burroughs)

“I enjoy inventing things out of fun. After all, life is a game, not a career.”
(Brion Gysin)

Linkkejä:

Musiikkia löytyy kuunneltavaksi täältä: http://music.nikoskorpio.net/ (bandcamp)

sekä http://soundcloud.com/nikoskorpio

Videoita: http://vimeo.com/nikoskorpio

Muita töitä, lisätietoja, taustaa jne löytyy artistin kotisivuilta: http://www.nikoskorpio.net/

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s